Turvallisuusohjeet tallikäynneillä

Turvallisuusohjeet tallilääkärikäynnille

Talliympäristössä hevosten kanssa toimiminen edellyttää aina turvallisuuden huomioimista, mutta mitä tulee ottaa erityisesti huomioon eläinlääkärin saapuessa hoitamaan hevosia omalle tallillesi? Kaakon Tallilääkäri päätti listata muutamia toimintaohjeita, jotka huomioimalla taataan mahdollisimman sujuva ja turvallinen käynti. Tallikäynnit sujuvat poikkeuksetta erinomaisesti, mutta ohjeiden kertaus ei liene pahitteetksi. Toivomme erityisesti kaikkien uusien asiakkaiden perehtyvän huolellisesti ohjeisiin.

• Annetaan eläinlääkärille rauhallinen työympäristö. Tallissa tapahtuva liikenne olisi hyvä pyrkiä minimoimaan käynnin ajaksi tiedottamalla myös muita tallinkäyttäjiä asiasta etukäteen. Näin hoidettavat hevospotilaatkin pysyvät mahdollisimman rauhallisina toimenpiteiden aikana. Tallilääkärikäyntiä varattaessa onkin hyvä huomioida, ettei se sijoitu isolla tallilla vilkkaimpaan prime timeen tai ratsastustuntiaikaan.
• Eläinlääkärillä on toisinaan mukana oma avustaja, jolloin riittää, että hevonen on valmiiksi haettu talliin ja potilas luovutetaan hoitohenkilökunnan vastuulle. Jollei eläinlääkärillä ole omaa avustajaa mukana, niin yksi henkilö riittää erinomaisesti lisäkäsiksi, jos hevosta pitää esimerkiksi rauhoitella käynnin aikana. Apu on aina tervetullutta, mutta autathan vain pyydettäessä, noudatat ohjeita, etkä koske eläinlääkärin herkkiin tutkimuslaitteisiin.
• Kaakon Tallilääkäri suhtautuu vakavasti koronapandemiaan. Eläinlääkäri henkilökuntineen käyttää siksi kasvomaskeja kaikilla tallikäynneillä ja toivomme asiakkailtamme samaa sekä kahden metrin turvavälin noudattamista. Nämä varotoimenpiteet ovat ennen kaikkea asiakkaitamme varten; eläinlääkäri kohtaa päivän aikana monia asiakkaita, joten pidetään tallilla läsnä olevat henkilöt minimissä altistusten välttämiseksi. Emme halua vahingossakaan altistaa ketään tartunnalle. Lisätietoja aiheesta löytyy THL:n sivuilta.
• Siivotaan ylimääräiset tavarat etukäteen pois tallin käytävältä tai muusta tilasta, jossa hoitotoimenpiteet suoritetaan. Ylimääräinen tavara hevosen lähellä on aina turvallisuusriski. Lisäksi eläinlääkärillä on paljon omia laitteita ja instrumentteja mukana, jotka pitää sijoittaa turvallisesti niin, ettei niistä aiheudu vaaraa ja ne eivät ole vaarassa rikkoutua.
• Eläinlääkärillä on mukanaan paljon sähkölaitteita sähköraspista mahatähystimeen. Laitteiden käyttö edellyttää eläinlääkärin oman vikavirtasuodattimella varustetun sähkökelan käyttöä. Sähköjohdon päältä ei saa taluttaa hevosta. Erityisesti talvisaikaan hevosten hokit ovat erittäin huono yhdistelmä sähköjohtojen kanssa, samoin nastakengät. Myös muita tallinkäyttäjiä on hyvä varoittaa sähköjohdoista.
• Röntgenkuvia otettaessa tallissa ei saa olla läsnä ulkopuolisia röntgensäteilyn vuoksi.

Nähdään tallilääkärikäynnillä!