EORTH, etuhampaiden harventuma- ja sementin liikakasvu

EORTH
Hevosten etu- ja kulmahampaiden harventuma ja hammassementin liikakasvu eli EORTH, equine odontoclastic tooth resorption and hypercementosis.
Mistä on kyse: EORTH- sairautta esiintyy yleensä yli 15 vuotiaiden hevosten etu- ja kulmahampaissa. Sairauden syytä ja aiheuttajaa ei vielä tunneta tarkasti. Yksi alkumekanismi saattaa olla hampaan tukikudostulehdus, jossa krooniset tulehdusvälittäjäaineet, etenkin prostaglandin E aktivoituvat. Tämä aktivoi osteoklasteja eli luun hajottajasoluja. Myös hormoneilla ja sytokiineilla (solujen välisen viestinnän välittäjäaine) voi olla vaikutusta osteoklastien aktivoitumisessa. Liiallisesti aktivoituneet osteoklastit aiheuttavat hampaaseen harventumaa eli resorptiota. Korjausliikkeenä harventuman korjaamiseksi fibroblasti-, odontoblasti- ja cementoblasti- rakentajasolut aktivoituvat ja alkaa muodostua hammassementin liikakasvua eli hypersementoosia. Toisin kuin ihmisillä, hevosen hampaan ulkokuori muodostuu sementistä. Jos hampaaseen muodostuu hypersementoosia, juurialueelle tulee hampaan liikakasvua ensin etu-takasuuntaan ja sitten sivusuuntaan. Hypersementoosi vie tilaa leukaluulta ja hampaan juuri näyttää pahimmassa tapauksessa röntgenkuvassa pallomaiselta. Sairauden seurauksena voi aiheutua juurikanavan vaurioituminen, hampaan kiinnityksen heikkeneminen, alveoliluun tulehtuminen, hammaskulmauksen muuttuminen, fistelikanavan muodostuminen, hampaan murtuminen. Sairaus on hevoselle kivulias.
Oireet: Etuhampaiden ikenet voivat vetäytyä ja ikeniin voi tulla punertavia täpliä. Etuhampaan juurialueella ikenessä voi näkyä pullotusta ja hampaiden kulmaus voi olla ikään nähden poikkeava. Hammaskiveä voi muodostua reilusti. Yleensä hevonen ei halua puraista etuhampailla. Etuhammaskipua voi testata porkkanatestillä eli pystyykö hevonen puraisemaan porkkanan poikki etuhampailla. Kuolaimien laitto voi olla vaikeaa, sillä hevonen ei halua kuolainten koskevan kipeisiin etuhampaisiin. Myös ohjasotteisiin reagoiminen voi olla poikkeavaa ja hevonen voi olla päästään arka. Sairaus voi aiheuttaa ajoittaista syömättömyyttä, kuolaamista ja apaattisuutta. Rehua voi kertyä huulien ja ikenien väliin.
Hoito: Varma diagnoosi saadaan ottamalla hampaista röntgenkuva. Jos röntgenkuvissa todetaan muutoksia, hoitona on hampaan poisto. Kun kaikki kipeät hampaat ovat poistettu, hevosen käytöksessä huomataan yleensä selkeä muutos parempaan. Yleisilme reipastuu, syöminen paranee, hevonen sietää paremmin pään kosketuksen ja kuolaintuntuman. Poistettujen hampaiden tilalle kasvaa ien, eikä etuhampaiden puuttuminen haittaa hevosen syömistä ienten parannuttua. Hevosta ei tarvitse kaataa hampaanpoistoa varten, vaan se tehdään seisovalle rauhoitetulle hevoselle, joka on lisäksi saanut puudutuksen, kipulääkityksen ja suonensisäisen nesteytyksen.