Varsat

 

Taulukot vastasyntyneen varsan terveydentilan arvioimiseen

Taululukoista käy ilmi varsan normaali kehitys. Mitä enemmän pisteitä, sen parempi ennuste varsalle. Taulukot on tarkoitettu helpottamaan varsan terveydentilan arviointia, jolloin yhteys eläinlääkäriin voidaan ottaa ajoissa ennen tilanteen huononemista.

Varsan asento 1-2 minuuttia syntymän jälkeen

Pisteet

Makaa vatsallaan pää kohotettuna, säännöllinen hengitys nenän kautta, suu kiinni hengitettäessä

     3

Makaa kyljellään, säännöllinen hengitys

     2

Makaa kyljellään, epäsäännöllinen hengitys (suun kautta, epäsäännöllinen hengitysrytmi)

     1

Tilanne 30 minuuttia syntymän jälkeen

Pisteet

Ensimmäiset pystyynnousuyritykset

      3

 Makaa vatsallaan tai kyljellään

      2

 Makaa vatsallaan tai kyljellään + kramppeja

      1

 Tilanne 60 minuuttia syntymän jälkeen

 Pisteet

 Varsa seisoo tukevasti, ensimmäiset imemisyritykset

      3

 Varsa seisoo epävarmasti, makaa usein, mutta pää pystyssä

      2

 Makaa kyljellään

      1

Yhteispisteet:

9-8 pistettä

elinvoimainen varsa

 

7-6 pistettä

varsan terveys vaarassa

 

alle 6 pistettä

varsan selviäminen epävarmaa

 

 

 

 

 

Varsan normaali kehitys ensimmäisten 6 tunnin aikana

 

1. Seisomiskyky

Pisteet

 Varsa seisoo tukevasti, liikkeet koordinoituja

     3

 Varsa seisoo epävarmasti, horjuu

     2

 Varsa makaa usein, vaikea nousta ylös, liikkeet horjuvia

     1

2. Ruumiinlämpö

Pisteet

 38,2-39´C

     3

 yli 39,2´C

     2

 alle 38´C

     1

 3. Pikiuloste (Mekonium)

Pisteet

 Pikiuloste poistunut viimeistään 8 tuntia syntymän jälkeen

     3

 Pieni määrä pikiulostetta, varsa ponnistelee, rauhaton

     2

 Varsa ei ulosta ollenkaan, ponnistelee, levoton, makaa, piehtaroi

     1

 4. Virtsaaminen

Pisteet

 Varsa virtsaa normaalisti, hyvällä paineella, useamman kerran syntymän jälkeen

     3

 Varsa ottaa usein virtsaamisasennon, vain pieniä määriä virtsaa tai pisaroittain

     2

 Varsa ei virtsaa lainkaan vaikka ottaa usein virtsaamisasennon

     1

 5. Hengitys

Pisteet

 Säännöllinen hengitys

     3

 Epäsäännöllinen hengitys

     2

 Hengittää vain ajoittain, laajentuneet sieraimet

     1

 6. Kontakti emään

Pisteet

 Säännöllinen kontakti, etsii nisää, imemisääniä

     3

 Välimatka emään huomattava, vain vähän nisäkontaktia jos ollenkaan

     2

 Varsa vaeltelee ilman kontaktia emään, ei yritä etsiä nisää

     1

 Kokonaispisteet:

 

 normaali kehitys

    18

 kehitys vaarassa, ota yhteyttä eläinlääkäriin

 17-15

 varsa hengenvaarassa, ota pikainen yhteys eläinlääkäriin

 alle 15

Varsan tila

aika syntymän jälkeen

 

Nostaa päätään

0,5-1 min.

 

Makaa vatsallaan

1-3 min.

 

Ensimmäiset ylösnousuyritykset

heti tai 20 min. mennessä

 

Varsa seisoo tukevasti

30-60 min.

 

Imemisrefleksi

pystyynnousun jälkeen

 

Nisän etsintä/imemisyrityksiä

30-40 min.

 

Imeminen

30-120 min.

 

           

Yleisimpiä varsojen sairauksia:

Napa

Napanuora katkeaa itsestään noin 3-4cm mahan alapuolelta, yleensä silloin kun varsa tai emä nousee seisomaan. Napanuoraa ei saa katkaista ennenaikaisesti, sillä varsaan siirtyy syntymän jälkeen vielä noin 0,7 litraa verta. Jos kuitenkin painavan syyn takia napanuora on syytä katkaista ei sitä saa repäistä poikki, sillä repäisystä voi seurata vahingoittuminen. Kannattaa ottaa yhteys eläinlääkäriin jos napanuora on tarvetta katkaista.

Napa tulisi ehdottomasti desinfioida ainakin 3 kertaa ensimmäisten 24 tunnin kuluessa (0,12,24 tunnin kohdalla) jodipitoisella desinfiointiaineella esim. betadinella. Desinfiointi ehkäisee napatulehduksia sekä muita bakteeritauteja, jotka muutoin navan kautta voisivat päästä varsan elimistöön. Navan jäännös kuivuu ja tippuu itsestään 5-7 päivän kuluessa. Kun tämä on tapahtunut, olisi napa syytä taas tarkistaa huolellisesti mahdollisen tulehduksen tai muiden ongelmien varalta. Jos navasta tihkuu nestettä, ota yhteys eläinlääkäriin.

Varsan vasta-ainepuutos

Varsan tulisi jo pian syntymänsä jälkeen saada emältä ternimaitoa. Ternimaito sisältää elintärkeitä vasta-aineita, joita varsa tarvitsee selviytyäkseen taistelusta ympäristön bakteereita ja viruksia vastaan. Vasta-aineet imeytyvät varsan suoliston kautta elimistöön, mutta imeytymistä tapahtuu vain noin 16 tuntia syntymästä. Tämän jälkeen annetun ternimaidon vasta-aineet eivät enää imeydy. Yli 16 tuntisen varsan veren vasta-ainepitoisuus voidaan mitata ja jos pitoisuus on liian alhainen, voidaan varsalle antaa aikuisen hevosen veriplasmaa. Jos vasta-ainepuutosta ei hoideta, voi varsa kuolla infektiotautiin.

Hengitystiesairaudet

Tilastollisesti 45-55% varsoista sairastuu hengitystiesairauksiin ensimmäisen elinvuotensa aikana. Erityinen riski-ikä on ensimmäisten elinpäivien aikana ja 1-5 kuukauden ikäisenä. Ensimmäisten elinpäivien hengitystieongelmat voivat johtua jo kohdussa tai synnytyksen aikana saadusta infektiosta tai nesteiden hengittämisestä keuhkoihin. Infektion aiheuttama keuhkotauti oireilee syömättömyytenä, nuutuneisuutena, korkeana kuumeena (>39,5´C), nenävuotona, vaikeutuneena hengityksenä ja yskänä. Pitkälle edenneet tapaukset voivat johtaa niveltulehduksiin ja verenmyrkytykseen.

Rhodokokki-bakteerin aiheuttama keuhkotulehdus kehittyy vähitellen. Ensimmäiset oireet ilmaantuvat aikaisintaan 4 viikon ikäisenä, mutta usein vasta kuukausien kuluttua, vaikka varsa on saanut tartunnan jo paljon aiemmin. Oireet alkavat yleensä vasta kun suuri osa keuhkoista on sairastunut. Varsalla on kuumetta ja se syö huonosti. Yskää tai sierainvuotoa ei välttämättä esiinny. Koska sairaus etenee aluksi huomaamatta, on pientenkin oireiden ilmaantuessa syytä ottaa yhteys eläinlääkäriin. Säännöllisien verikokeiden avulla voidaan tarkkailla veren tulehdusarvoja ja näin saada varsalle ajoissa hoitoa.

Suolisto-ongelmat

Varsapiki (mekonium) eli varsan ensimmäinen uloste tulisi olla poistunut kokonaan 6 tunnin kuluessa syntymästä. Varsapiki on noin 60-100cm pitkä ja väriltään tummahkoa. Koska orivarsat ovat erityisen alttiita mekoniumongelmille, tulisi niiden saada liukastetta heti syntymänsä jälkeen. Myös liian aikaisin syntyneet ja liian vähän ternimaitoa saaneet varsat ovat alttiita sairastumaan. Oireet alkavat noin kuuden tunnin kuluttua syntymästä. Varsa yrittää ulostaa tuloksetta, mutta välillä käyttäytyy täysin normaalisti. Sairauden edetessä varsa saa ähkynkaltaisia oireita, makailee usein ja piehtaroi. Tällöin eläinlääkärin hoitoa tarvitaan.

Ripuli: ripulia voivat aiheuttaa bakteerit, virukset ja loiset, mutta myös maitovarsan liiallinen vedenjuonti, tammanmaidon liian suuri laktoosi-ja rasvapitoisuus, vetoisa ja kylmä talli, liian nopea ruokinnanmuutos ja vaikeasti sulava ruoka. Tartuntataudista johtuva ripuli aiheuttaa kuumetta (39,2-40´C), nestehukkaa ja apaattisuutta. Kuivumisen takia varsan tulisi saada nesteytystä ja mahdollisesti lääkitystä. Muusta syystä kuin infektiotaudista johtuva ripuli kestää yleensä korkeintaan 36 tuntia, eikä varsan yleisvointi ole heikentynyt.

Mahahaava aiheuttaa syömättömyyttä, karvan kiillottomuutta, apaattisuutta, lisääntynyttä syljeneritystä, haisevaa hengitystä ja painon huonoa kehitystä. Jos mahahaava on edennyt pahaksi, voi ulosteessa olla sulanutta verta, joka on peräisin mahahaava-alueelta. Myös mahanesteen ylösröyhtäilyä voi esiintyä. Jos varsa vahingossa hengittää mahanestettä, se voi saada hengenvaarallisen keuhkotulehduksen. Mahahaava aiheutuu yleensä stressistä. Mahahaava tulisi aina hoitaa lääkityksellä ja ennen kaikkea ympäristöolojen muutoksella eli stressitekijöiden poistolla.

Virheelliset jalka-asennot ja kaviot

Virheellisiin jalka-asentoihin tulisi puuttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, sillä ne ovat kasvuiässä usein vielä korjattavissa.