Rokotukset

Yleistietoa hevosen rokotuksista

Hevosen tärkein rokotus on jäykkäkouristusrokotus. Hevoset ovat herkkiä jäykkäkouristukselle, joten jokainen hevonen tulisi olla rokotettu sitä vastaan. Jäykkäkouristusbakteeri elää maaperässä ja sen voi saada pienistäkin haavoista. Jäykkäkouristus on erittäin kivulias ja usein kuolemaan johtava sairaus, joten rokottaminen todella kannattaa. Hevosen perusimmunisointi suoritetaan kahdella rokotuksella, jotka annetaan 6-8 viikon kuluttua toisistaan. Seuraava rokotus annetaan vuoden kuluttua. Kun hevosen perusimmunisointi on kunnossa, voidaan rokottaa 2-3 vuoden välein riippuen rokotevalmisteesta. Kantavalle tammalle annetaan tehosterokotus viimeisellä kolmanneksella. Astutettavaksi tarkoitettua tammaa ei saa rokottaa 1 viikko ennen ja 3 viikkoa astutuksen jälkeen.

Influenssarokotus on pakollinen kilpaileville hevosille. Muutenkin se on suositeltavaa antaa etenkin, jos tallissa on vilkas liikenne ja hevosvaihtuvuus. Hevosinfluenssa aiheuttaa kuumetta, yskää ja sierainvuotoa. Se leviää pisaratartuntana. Perusimmunisointi hoidetaan 2 rokotteella, jotka annetaan 6-10 viikon kuluttua toisistaan. Puolen vuoden kuluttua annetaan kolmas rokotus. Kilpahevoset rokotetaan aina puolivuosittain, muille riittää vuosittain annettava rokotus.

Herpesvirus voi aiheuttaa hengitystiesairauksia, keskushermosto-oireita ja kantaville tammoille keskenmenon. Jos tallissa on kantavia tammoja, tulisi kaikki tallin hevoset rokottaa herpesvirusta vastaan. Perusimmunisointi inaktivoidulla rokotteella: 2 rokotusta 4-6 viikon kuluttua toisistaan. Seuraavat rokotukset annetaan puolen vuoden välein. Kantaville tammoille suositellaan rokotusta 5. 7. ja 9. kuukauden kohdalla. Perusimmunisointi aktiivisella rokotteella: 2 rokotusta 3-4 kuukauden kuluttua toisistaan. Ei alle 6 kuukauden ikäisille varsoille. Seuraavat rokotukset puolivuosittain. Kantaville tammoille 2 rokotusta 3./4. ja 7./8. kuukauden kohdalla.

Varsat rokotetaan aikaisintaan puolivuotisina, mielummin vasta 9 kuukautisina. Varsat saavat vasta-aineita ternimaidon mukana emältään, joten tammojen rokottaminen on tärkeää.

SRL-Rokotusmääräykset: kopioitu osoitteesta http://www.ratsastus.fi/rokotusmaaraykset Hevosten ja ponien influenssarokotukset:

”Nämä ohjeet ovat voimassa 1.1.2009 alkaen.

Kilpailusääntöjen yleisen osan (KSI, § 19) mukaan kaikki hevoset, joilla aiotaan osallistua kansallisiin tai aluekilpailuihin on rokotettava hevosinfluenssaa vastaan SRL:n ohjeiden mukaisesti. Rokotustodistus on pyydettäessä esitettävä kilpailukansliassa tai kilpailujen eläinlääkärille. Jos hevosen voimassa olevaa rokotustodistusta ei esitetä, hevonen ei voi saapua kilpailualueella eikä se voi osallistua kilpailuun.

Jos kansallisen/aluekilpailun yhteydessä järjestetään alemman tason kilpailuluokkia, on myös näihin luokkiin osallistuvien hevosten oltava rokotettu SRL:n antamien ohjeiden mukaisesti.

Alue- ja kansalliset kilpailut
Ensimmäisen perusrokotteen jälkeen annetaan toinen perusrokote 21-92 vrk:n kuluessa. Tehosterokote annetaan 6 kk (+ 21 vrk) kuluessa toisesta perusrokotteesta. Tämän jälkeen annetaan tehosterokote vuosittain siten, että rokotusväli ei saa ylittää 365 vuorokautta (yhtä vuotta).

Hevonen voi osallistua alue- tai kansalliseen kilpailuun, kun molemmat perusrokotteet on annettu, edellyttäen, että toisesta perusrokotuksesta on kulunut vähintään 7 vrk ja enintään 6 kk (+ 21 vrk).

Viimeisestä rokotteesta tulee aina olla kulunut seitsemän päivää (7 vrk) kilpailupaikalle saavuttaessa.

Huom! Hevoset, joiden molemmat perusrokotteet on annettu ennen 31.12.2008 ja tehosterokotteet sen jälkeen enintään vuoden (365 vrk) välein, voivat osallistua kansalliseen ja aluekilpailutoimintaan.

Kansainväliset kilpailut
Kaikki hevoset, joilla aiotaan osallistua kansainvälisiin kilpailuihin, on rokotettava perus- ja tehosterokotteilla seuraavasti:
Ensimmäisen perusrokotteen jälkeen annetaan toinen perusrokote 21-92 vrk:n kuluessa. Tämän jälkeen annetaan tehosterokote 6 kk:n (+21 vrk) kuluessa. Tämän jälkeen annetaan tehosterokote vuosittain siten, että rokotusväli ei saa ylittää 365 vuorokautta.

Jos hevonen ilmoitetaan kansainväliseen kilpailuun, ei viimeisestä tehosterokotteesta (tai toisesta perusrokotteesta) saa olla kulunut enempää kuin 6 kk (+ 21vrk).

Viimeisestä rokotteesta tulee olla kulunut vähintään 7 vrk kilpailupaikalle saavuttaessa.

Huom! Hevoset, jotka ovat perus- ja tehosterokotettu ennen 1.1.2005, ja joiden tehosterokotteet on annettu sen jälkeen enintään vuoden (365 vrk) välein, ja joiden viimeisestä rokotuksesta on kulunut enintään 6 kk (+21 vrk) kilpailuun saavuttaessa, voivat osallistua kansainväliseen kilpailutoimintaan.”