Hampaat

Hammashoitoja varten on käytössä erittäin kattava välineistö sisältäen sähköraspin, useita käsiraspeja, hammastähystimen, suuri valikoima pihtejä hampaanpoistoon sekä paikkausaineita. Sähköraspissa on useita erilaisia vaihtopäitä, jotta hankalatkin alueet saadaan kunnolla hoidettua. Tarvikkeet ientulehdusten/diastemojen hoitoon kulkevat myös aina mukana.

Hammasongelmien oireet:

Hevosen hammasongelmat voivat ilmetä laihtumisena, syömättömyytenä, irvistelynä, kuolaimen vastusteluna ja ruuan tiputtelemisena. Myös runsas syljeneritys ja kielellä leikkiminen voivat olla oireita hammasvaivoista. Ulosteesta voi löytyä huonosti sulaneita kauranjyviä tai heinänkorsia. Hammasvaivainen hevonen voi vastustella kuolainta, heittää päätään, pukitella, nousta takajaloilleen, olla toispuoleinen ja huono taipumaan tai kääntymään. Pahanhajuinen hengitys ja keltainen sierainvuoto voivat myös olla merkkejä hammasvaivoista. Hammasvaivat voivat johtaa huonon ruuan pureskelun seurauksena ähkyyn tai ruokatorven tukokseen.

Syyt:

Yleisimmät hammasvaivat ovat hammaspiikit ja hampaiden epätasainen kuluminen. Myös hampaiden asentovirheet voivat muodostua ongelmaksi. Hevosen alaleuka on kapeampi kuin yläleuka, joten piikkejä muodostuu yläleuan hampaiden ulkosyrjälle ja alaleuan hampaiden sisäsyrjälle. Normaalisti hevonen jauhaa ylä- ja alahampaita toisiaan vasten, jolloin ne kuluvat. Jos hevonen saa vähän korsirehua, hampaiden asento on virheellinen tai hevosen suu on kipeä ei jauhamisliikettä tapahdu tarpeeksi ja hampaisiin muodostuu teräviä piikkejä. Hammaspiikit osuvat posken limakalvoon ja aiheuttavat kipua. Posken limakalvolle voi tulla jopa haavaumia piikkien seurauksena. Jos hevoselta puuttuu hammas, ei puuttuvan hampaan vastakappale enää kulu vaan kasvaa ylipitkäksi. Tällaista hammasta tulisi lyhentää säännöllisesti, jotta ylipitkä hammas ei häiritsisi pureskeluliikettä. Jos etuhampaat ovat liian pitkät, eivät poskihampaat pääse enää osumaan toisiinsa kunnolla pureskeltaessa. Tällöin ruoka ei tule hienonnettua kunnolla ja myös leukanivel rasittuu.

Tulehdukset:

Yleisin syy hampaan irtoamiselle on syvälle ulottuva ientulehdus. Ientulehdus voi johtua hampaiden vääränlaisesta kulumisesta ja piikeistä, sillä epätasaisesti hampaille osuva purentavoima voi aiheuttaa hampaiden pientä siirtymistä ja kolojen muodostumista hampaiden väliin. Koloihin kertyy ruuantähteitä ja bakteerit pääsevät lisääntymään. Synnynnäiset hammasongelmat kuten tuplahampaat (polydontia) tai puuttuvat hampaat (oligodontia) tai ongelmat hampaiden vaihdossa aiheuttavat nuorille hevosille ientulehdusta. Vanhemmilla hevosilla hampaiden kiinnityskudokset heikkenevät ja bakteerit pääsevät helpommin ienten väliin aiheuttamaan tulehdusta. Myös hammaskivi voi aiheuttaa ientulehduksen. Karies aiheuttaa hampaiden halkeilua ja johtaa hammastulehdukseen.

Hoito:

Riskiryhmän hammasongelmille muodostavat nuoret hampaitaan vaihtavat hevoset sekä vanhat hevoset. Riskiryhmiin kuuluvien hampaat tulisi tarkistaa vähintään puolivuosittain, muille riittää tarkastus kerran vuodessa. Hampaat on syytä hoidattaa ammattilaisen toimesta, jotta mahdolliset patologiset muutokset huomattaisiin ajoissa. Hampaiden raspauksessa on noudatettava tarkkuutta, sillä hampaiden asennot suhteessa toisiinsa tulee olla oikeanlaiset. Virheellisen hammashoidon seurauksena pureskelu voi vaikeutua ja hevonen voi menettää ruokahalunsa.

hammas

Hammasröntgen