Kaviokuume

Kaviokuumeessa on kyse martokavion tulehdustilasta. Yleisin syy kaviokuumeen puhkeamiselle on liika hiilihydraattien saanti. Myös esimerkiksi suolistosairaudet, synnytyselinten sairaudet, bakteerien aiheuttama verenmyrkytys, virusperäiset kuumetaudit, kortisonilääkitys, hormonitason muutokset kiiman aikana, metabolinen oireyhtymä, cushingintauti ja kylmän veden juominen suurissa määrin etenkin treenin jälkeen voivat laukaista kaviokuumeen. Liian kovalla pohjalla liikkumisesta voi seurata rasituskaviokuume.

Parhaiten tutkittu kaviokuumeen aiheutumismekanismi on liiallisten hiilihydraattien saannista seurannut kaviokuume. Liiallinen määrä hiilihydraatteja (sokereita) suolistossa aiheuttaa muutoksia suoliston normaaliin bakteerikantaan. Bakteerikannan muutoksesta seuraa liika maitohapon tuotanto ja pH:n lasku suolessa. Hapan ympäristö vaurioittaa gram-negatiivisten bakteerien soluseinämää ja niistä vapautuu endotoksiineja (myrkkyjä). Endotoksiinit ja maitohappo imeytyvät suolesta verenkiertoon ja aiheuttavat tulehdusvälittäjäaineiden vapautumisen. Nämä tulehdusvälittäjäaineet vaikuttavat kavion verenkiertoon siten, että ääreisverenkierto heikkenee ja alueelle muodostuu happivaje. Happivajeen vuoksi martokavion alueella tapahtuu solukuolemia ja kavion ulkokuoren kiinnitys kavioluuhun heikkenee. Koska kavioluun kiinnitys kavion seinämään heikkenee, voi kavioluu kääntyä kärjestä kavion pohjaa kohden.

Syvä koukistajajänne kiinnittyy kavioluun takaosaan ja hevosen liikkuessa se vetää kavioluun takaosaa ylöspäin, jolloin kavioluun kärki painuu alas. Kaviokuumeista hevosta tulisi liikuttaa mahdollisimman vähän, jotta estettäisiin kavioluun kääntyminen. Röntgenkuvista nähdään, onko kavioluussa tapahtunut kääntymistä.

Ylipaino aiheuttaa insuliiniresistenttiä jolloin veren sokeripitoisuus nousee, mutta solut eivät saa riittävästi energiaa. Energiavaje aiheuttaa vaurioita martokaviossa. Myös cushingintauti voi aiheuttaa kaviokuumetta.

Kaviokuumeen hoito

Kaviokuumeen alkaessa hevosen olisi mahdollisimman nopeasti saatava kipulääke, sillä kipu aiheuttaa stressireaktion ja huonontaa kavion ääreisverenkiertoa entisestään. Verenpaineen nousu tulisi estää jättämällä paljon natriumia sisältävät ravintoaineet pois ja korvata ne kaliumpitoisilla ravintolisillä. 30 grammaa kaliumkloridia päivässä on sopiva annos. Ruokavalion tulee olla mahdollisimman vähäsokerista ja ylipainoa tulee välttää.

Kengityksessä hevosen paino tulee saada kavion kannoille, jolloin kipeä varvasosa ei joudu kantamaan painoa.